Матеріали з полікарбонату, в 2009 р. на думку фахівців, у багатьох галузях і в тому числі в будівництві, будуть користуватися підвищеним попитом.

Говорячи про світових виробників полікарбонату, фахівці відзначають, що в їх середовищі спостерігається процес консолідації. Це обумовлено, крім іншого, прагненням розширити сферу застосування зазначених матеріалів.

Що стосується матеріалів з полікарбонату вітчизняного виробництва, то найближчим часом їх очікувати не слід. Причина зрозуміла - брак фінансових ресурсів. В даний час витрати на розробку і впровадження у виробництво одного нового виду пластмас, а для наших виробників таким буде вважатися полікарбонат, перевищує $ 150 млн.

Полікарбонат на українському ринку

Разом з цим український ринок налаштований на широке використання полікарбонатних матеріалів. Світова практика багаторічного використання стільникового полікарбонату в архітектурі (торгові та спортивні центри, зимові сади і оранжереї, виставкові зали і криті переходи) показала його переваги, і ці переваги будуть з успіхом реалізовуватися українськими дизайнерами та архітекторами. На думку фахівців, застосування цього матеріалу в житловому будівництві (і ремонті існуючого житлового фонду) буде зростати.

Ще зовсім недавно єдиним матеріалом для створення світлопрозорих конструкцій служило скло. В даний час ситуація змінилася, і для цих цілей використовують полікарбонатні листи. Звичайно, цей матеріал не можна вважати альтернативою склу, швидше за все це вдале доповнення, що дозволяє створювати якісні та виразні, з архітектурної точки зору, об'єкти.

Будівельний комплекс використовує різні його види, в тому числі і монолітні листи полікарбонату. Однак, завдяки підвищеній міцності, можливості створення арочних і купольних конструкцій, хорошим тепло- і звукоізоляції, красивому зовнішньому вигляду, поряд з прозорістю і рівномірним розсіюванням світла особливо популярним в будівництві сьогодні стає структурний (стільниковий) полікарбонат. Саме про цей сегмент ринку і будемо, більшою мірою, говорити при подальшому розгляді українського ринку полікарбонатних листів.

Розглядаючи ситуацію на українському ринку полікарбонатних листів, фахівці відзначають, що кардинальні зміни тут відбулися в 2003 р.

Зростання продажів полікарбонату

Уже в 2004 році на українському ринку було реалізовано майже 1 тис. 219 т продукції вітчизняного виробника. У 2005 році обсяг реалізації був збільшений на 20% і склав і склав 1 тис. 471 т.

У 2006 році обсяг реалізації складе близько 2 тис. т. полікарбонатних листів.

Однак, навіть, незважаючи на це, значну частину (70%) українського ринку займають вироби зарубіжних виробників. При цьому лідерські позиції утримує продукція китайського виробництва. Полікарбонатним листам «Made in China» належить 39% нашого ринку. У першому півріччі поточного року було реалізовано 1 тис. 394,5 т. китайського полікарбонату.

У зв'язку з цим, значно скоротилася частка ринку, що належала раніше європейським виробникам. За оцінками експертів, всі вони займають 31% ринку (у першому півріччі 2006 р. було реалізовано 821 т. полікарбонатних листів).

В цілому, кажучи про продукцію зарубіжних виробників, фахівці відзначають, що сьогодні полікарбонатні листи імпортуються з:

  • Італії (стільниковий полікарбонат Daulux, виробництва компанії Роlyu Italiana Spa);
  • Німеччини (полікарбонатні плити Macrolon концерну Bayer Sheet Europe);
  • Ізраїлю (стільниковий полікарбонат Polygal виробництва компанії Ро1уgal industries Ltd, полікарбонатна система світлопрозорих покриттів Danpalon і система Соntrolite компанії Dan Pal).

За оцінками експертів в першому півріччі 2006 р. було реалізовано 216 т - італійського, 209 т - німецького і 198 т - ізраїльського полікарбонату. Сьогодні продукція цих виробників утримує відповідно 9%, 8% і 7% українського ринку, в першому півріччі поточного року обсяг реалізації їх продукції склав 198 т.

Торгові марки полікарбонату

Оцінюючи популярність торгових марок полікарбонатних листів серед споживачів, багато фахівців відзначають, що найбільшим попитом сьогодні користуються такі як: Plastilux (Китай), Stronex (Україна), Daulux (Італія), Macrolon (Німеччина), Polygal (Ізраїль). При цьому в Україні до найбільш популярних товарних позицій відносяться 4-х, 6-ти і 8-ми мм стільникові листи.

Фахівці відзначають, що стільникові полікарбонатні листи відносяться до так званих системних продуктів. Це означає, що для створення якісної конструкції, крім самого листа, необхідні ще різні аксесуари, що використовуються при монтажі. З урахуванням цього говорити тільки про вартість листів буде не зовсім коректно. І для того, щоб не вводити потенційних замовників в оману, розглянемо приблизну вартість кожного елемента системи окремо.

І так, в залежності від торгової марки, товщини і кольору 1 м² стільникового полікарбонатного листа обійдеться забудовнику від 32 до 140 грн. При цьому, на думку фахівців, полікарбонат можна умовно розділити на три цінові діапазони. До найбільш дорогих виробів відносяться Makrolon і Daulux. Середній ціновий діапазон - Stronex, Polygal. До недорогої продукції відносяться полікарбонатні листи азіатських, в тому числі і китайських виробників, що відрізняються при цьому і гарною якістю.

Вартість полікарбонатних листів

До вартості полікарбонатних листів необхідно ще додати і вартість стикувальних і торцевих монтажних полікарбонатних профілів. Ціна стикувального виробу коливається від 12 до 40 грн. за погонний метр, торцеві обійдуться дешевше, їх вартість становить близько 10 грн. за погонний метр.

При монтажі використовується також стрічка і кріплення. Відповідно вартість перфорованої стрічки шириною 25 мм становить близько 180 грн за рулон (33 м.п.), неперфорованої - 120 грн за рулон (50 м.п.). Що стосується кріплення, то і воно значно впливає на якість світлопрозорих конструкцій. І хоча вартість цих виробів викликає бажання заощадити (тільки одна термошайба для полікарбонатних листів обійдеться близько 3 грн), шукати «нетрадиційні» способи кріплення фахівці не рекомендують.

Подібні розрахунки показують, що для отримання якісної конструкції необхідні незначні фінансові витрати. Саме це є для багатьох замовників основним фактором при виборі полікарбонатних листів для покрівельної системи.

Для підвищення конкурентоспроможності багато виробників працюють над розширенням асортименту своєї продукції. Новинками на українському ринку є 16 мм (Х / 3, Н / 6) і 20 мм (Н / 6) стільникові полікарбонатні листи, здатні витримувати великі навантаження, і енергозберігаючі полікарбонатні листи.

Світова практика багаторічного використання стільникового полікарбонату в архітектурі (торгові та спортивні центри, зимові сади і оранжереї, виставкові зали і криті переходи) показала його переваги, і ці переваги будуть з успіхом реалізовуватися українськими дизайнерами та архітекторами.

На думку фахівців, застосування цього матеріалу українським будівельним комплексом буде зростати в середньому на 25-30% на рік. З огляду на інтерес забудовників до цього матеріалу, деякі виробники полікарбонатних листів, що володіють достатніми фінансовими ресурсами, планують розширювати своє виробництво.