Полікарбонат - різновид пластику, який застосовується в будівництві. Навіси, козирки, теплиці, парники, автомобільні навіси, обшивки парканів, альтанок і в інших сферах застосовують полікарбонат різних видів - їх всього чотири:

  • стільниковий;
  • монолітний;
  • рельєфний;
  • хвилястий.

Який полікарбонат де застосовується?

У всіх чотирьох видів полікарбонату різні сфери застосування. Так, наприклад, стільниковий використовують для побудови парників і теплиць. Але якщо вам потрібно захисне накриття для козирка під'їзду або альтанки, автостоянки або будь-якого іншого накриття, яке систематично буде піддано ударам, вибирайте рельєфний полікарбонат. Завдяки своїй формі він є найміцнішим. Хвилястий і рельєфний полікарбонат - це по суті одне і теж.

Для вітрин, рекламних проспектів, які можуть бути схильні до актів вандалізму, вибирайте монолітні листи. Вони такі ж міцні, як і рельєфні, але тільки мають гладку і пряму поверхню. У будь-якому випадку, цей матеріал стійкий до сильних ударів. Якщо вам потрібно накриття з гладкою поверхню, виберіть монолітний полікарбонат замість рельєфного, ці види не сильно відрізняються по міцності.

Чому краще вибирати полікарбонат, а не інші подібні матеріали?

На ринку послуг представлений широкий асортимент матеріалів за зовнішнім виглядом і сфері застосування досить схожих. Але на їх фоні полікарбонат вигідно відрізняється, тому що:

  1. У нього низький коефіцієнт теплопровідності, допомагає вполовину зменшити витрату енергії на підігрів або охолодження приміщень.
  2. Володіє хорошою шумоізоляцією.
  3. Стільниковий полікарбонат не відкидає тінь і відмінно пропускає світло, що дуже важливо для теплиць.
  4. Не сприйнятливий до хімічних речовин, витримує дуже низькі і високі температури.
  5. Мала вага дозволяє заощадити на опорних конструкціях і фундаменті. Для установки не потрібно ніякої спецтехніки.
  6. Стійкий до сильних навантажень, якщо його чимось пробити, то осколки не утворюються. При високій міцності може згинатися і при цьому не ламатися, його встановлюють в арочні отвори.
  7. Не горить, може тільки плавитися і утворювати павутинне волокно.
  8. На листи наноситься захисний ультрафіолетовий шар.

Експлуатація та догляд за полікарбонатом

Дотримуючись певних правил використання та догляду за полікарбонатом, ви зможете продовжити йому термін служби. Топ-5 порад по догляду за полікарбонатом:

  1. До установки зберігайте панелі упакованими і переносьте їх горизонтально.
  2. До монтажу краще не зберігайте листи під постійним впливом сонця і дощів.
  3. Протирайте їх м'якою ганчіркою, змоченою в мильному розчині або миючому засобі.
  4. Не використовуйте миючий засіб з аміаком, кислотами, хлором, розчинниками і солями.
  5. Не відшкрібайте забруднення гострими предметами, вони можуть пошкодити захисний шар.
  6. Встановлюйте листи захисною плівкою назовні.

Доглядати за полікарбонатом і встановлювати його не складно. Дотримуючись цих простих правил, ви збережете гідний зовнішній вигляд, корисні властивості матеріалу. Слідкуйте за тим, щоб захисний шар від ультрафіолетових променів не був порушений.