Фацелія - багатофункціональний рослина, відноситься до сімейства Бурачнікових. Може бути і багаторічним, і однорічним. Культура стійка до шкідників і різних захворювань.

Фацелія - ​​багатофункціональна рослина, відноситься до сімейства Бурачнікових. Може бути і багаторічною, і однорічною. Культура стійка до шкідників і різних захворювань. Є відомості, що авона відлякує навіть гусінь. Бореться з різними видами бур'яну.

Фацелію можна садити як ранньою весною, так пізно восени, є морозотривкою. Відмінний сидерит, посадивши фацелію ви не тільки отримаєте найбільший збір меду, але і поліпшите якість грунту, збагативши його азотом та іншими корисними речовинами. Культура здатна до самосіву, що дає можливість збирати насіння, яке6 можна буде або посадити в наступному році, або продати. Норма висіву - 10 -15 кг / га.

Фацелія починає цвісти на 40-45 день і квітне 20-30 днів. Можна домогтися цвітіння на ціле літо, якщо висаджувати в кілька етапів. Перший посів до зими, щоб вона не встигла зійти до морозів, потім висадка ранньою весною, відразу після сходу снігу, і останній - в кінці травня. Такий спосіб забезпечить безперервне цвітіння на все літо.

Фацелія займає лідируюче місце серед інших схожих медоносів. Є досить багато причин чому:

  1. Невибаглива до грунту.
  2. Тривалий квітучий період.
  3. Рясно виділяє нектар.
  4. Найвища продуктивність меду 200-300 кг / га (потенціал 600 кг / га).
  5. Бореться зі шкідниками та бур'янами.
  6. Здатна до самосіву.
  7. Морозостійка.
  8. Відмінний сидерат.

Фацелія для бджолярів

Бджолярі цінують фацелію ще й за те, що вироблення меду відбувається також і в нічний час.

Мед з нектару корисний і смачний, що важливо. Смак меду насичений, терпкувато-солодкий. Що ж до кольору, може бути світло жовтим (бурштиновим), наближений до білого, блакитнуватого і зеленого відтінку. Велика кількість фруктози в меді не дає йому швидко загуснути. Але, навіть після зацукровання, залишається еластичним і податливим.

Висока кількість цукру, до 60%, привертає більше бджіл. За добу збирається до 5 мг з однієї квітки. А на стеблі близько 20 відгалужень, у яких до 9 квіток в суцвітті.

Мед з нектару фацелії дуже корисний містить багато вітамінів і мікроелементів. Піднімає імунітет, налагоджує кровеносно-судинну систему, покращує обмін речовин, нормалізує загальний стан організму. Добре піднімає гемоглобін. Так само мед використовується в народній медицині як дієтичний продукт:при гастритах, печії, допомагає при нудоті. Може покращувати пам'ять. Мед з фацелії може надавати болезаспокійливу і жарознижуючу дію. Так само в меді є кальцій, срібло, калій, нікель, залізо, які добре засвоюються організмом людини.

Мед, який тільки зібрали, краще зберігати в бочках з липи або вільхи. Якщо температура не буде перевищувати 10 градусів ° C, то може зберігатися більше трьох років. А при температурі вище 10, термін зберігання не більше 1 року.

Якщо ви переконалися в лідерстві фацелії серед медоносних культур, вам знадобиться якісне насіння. Отримати професійну консультацію ви зможете, перейшовши на сторінку цього ресурсу http://www.sembaza.kiev.ua/faceliya/