У даній статті описані характеристики двох основних видів полікарбонатного полімеру.

Серед прозорих пластичних матеріалів особливою популярністю користується листовий пластик, види цієї сировини знайшли застосування в будівництві, медицині, авіації і багатьох областях промисловості. Характеристики полікарбонату (синтетичного полімеру) дозволяють використовувати його для скління вікон, оранжерей, збірки павільйонів для басейнів, виробництва захисних масок, світильників, заміни скла літаків в авіації.

Полікарбонат: характеристики

Полікарбонат - це штучний поліефір, що утворюється шляхом злиття фенолів та вугільної кислоти. В результаті хімічної реакції виходять невеликі гранули, до 2 мм в діаметрі. З цих гранул створюються напівпрозорі або прозорі листи, які замінять скло та інші пластичні матеріали.

Сьогодні великий попит мають монолітний і стільниковий термопластичні полімери.

Оргскло або литий полікарбонат

Монолітна структура дозволила досягти більш ніж 90% прозорості оргскла. Зовні воно схоже на акриловий аналог, проте має відмінні механічні властивості:

  • Ударостійкість - розбити його нелегко, при пошкодженнях не утворюються гострі відколи.
  • Пластичність - листи можна згинати без нагрівання.
  • Невисока вартість - порівняно з силікатним склом, монолітний полікарбонат коштує набагато дешевше.

Литі пластини мають і недоліки. Головний мінус - висока чутливість до температурних коливань. При нагріванні гранули розширюються, необхідно залишати зазор між рамою і листом. Тому оргскло найчастіше використовується для виготовлення декоративних елементів інтер'єру, куполів, захисних огороджень.

Стільниковий або пористий матеріал

Найбільшого поширення набув стільниковий полікарбонат, види пористих листів відрізняються не тільки шириною пластини та товщиною шару, але також кольором. Можна вибрати білий або будь-який кольоровий варіант.

Пориста структура знижує оптичні характеристики полікарбонату до 85%. Плита складається з двох або декількох шарів, з'єднаних ребрами жорсткості. Між ребрами залишається порожній простір, який наповнюється повітрям. Повітряний прошарок забезпечує невисоку теплопровідність, що робить стільниковий полімерний термопласт відмінним покриттям для теплиць і оранжерей.

Матеріал стійкий до спалаху, але стає крихким при низьких температурах. На листи наноситься спеціальна захисна плівка, що дозволяє використовувати пластини при температурі до -40 ° C. Така ж плівка застосовується для підвищення удароміцності і проти ультрафіолетових променів.

При монтажі споруд з пористого полікарбонату потрібно закривати торці силіконом або заглушками для захисту від пилу і бруду. У холодну пору цей прийом запобігає потраплянню холодного повітря в повітряний прошарок, зберігаючи тепло.

У даній статті описані характеристики двох основних видів полікарбонатного полімеру. Створені не так давно, вони стали популярними завдяки відмінним споживчим властивостям і невисокій вартості. Листи витримують будь-які погодні умови: високі і низькі температури, дощ, вітер і сніг. Спеціальне покриття робить полікарбонат стійким навіть до граду.