У наших широтах інтенсивність освітленості для тіньолюбних і молодих рослин може стати надмірною, вже починаючи з березня. Через це вони спочатку змінюють колір на зовнішній стороні листя, припиняється асиміляція. Поряд з освітленістю зростає і температура.

Де і навіщо застосовується затінення?

Для протидії таким негативним впливам застосовують часткове затінення - наприклад, для ящиків з розсадою, молодих рослин і т.д. Робиться це за допомогою тих же газетних листів або шматків тканини. Зовні теплицю можна затінити спеціальними пластиковими полотнами або джутовою сіткою. Недоліком при цьому є те, що затінюючі мати не можна закріпити повністю нерухомо.

Однак, існують і регульовані пристосування для затінення - з скріплених між собою пластикових роликів або алюмінієвих штанг. З використанням експометра це перетворюється в оптимальний устрій для затінення. Його можна встановити всередині теплиці в тих місцях, де з'явилася проблема з розсадою або посівом, особливо, якщо рослин в теплиці багато. Таке внутрішнє затінення буде ефективним тільки при наявності гарної циркуляції повітря за рахунок вентиляції в даху.

Тому, за словами фахівців, більш ефективним є саме зовнішнє затінення теплиці, так як внутрішнє не перешкоджає проникненню тепла. До того ж зовнішнє затінення з пластмаси здатне захистити покриття від граду. При зовнішньому затіненні слід враховувати, що кватирки повинні відкриватися вільно.

Додамо, що крім пластин і різних полотен для затінення теплицю також можна покрити спеціальною затіняючою фарбою. Завдяки особливостям складу вона сама по собі змивається зі стін теплиці під час літніх дощів. Якщо дощів недостатньо, таку фарбу можна видалити механічним способом.

Натуральне затінення за допомогою рослин всередині теплиці також є дуже дієвим методом, так як вони захищають від надмірного сонця, одночасно підвищуючи вологість в теплиці. Для цих цілей, в залежності від потрібної температури в теплиці, підійдуть пасифлора, аристолохія або філодендрон.

Слід зазначити, що при використанні скидаючих листя рослин взимку знадобиться її прибирання. Врахуйте також, що позитивним ефектом підвищеної транспірації рослин в теплі є зниження температури. За рослинами слід уважно стежити, так як в затінених ділянках можуть завестися шкідливі комахи. В такому випадку є сенс звернутися до допомоги корисних комах.

Що стосується особливостей конструкції теплиці, то її похилі стіни повинні розташовуватися під прямим кутом до світлового потоку, що забезпечить максимальне його проникнення. При цьому влітку кут нахилу не відіграє суттєвої ролі, зважаючи на високу інтенсивність світлового потоку.

Так звані пристінні теплиці з односхилим дахом зазвичай встановлюють до південної сторони будинку в саду або на балконі. Це ж правило можна застосувати і до теплиць з двосхилим дахом, якщо вони збудовані фронтоном до стіни - коник даху в такому випадку розташовується в напрямку з півночі на південь. Вважається, що саме цей напрямок найбільш ефективний і при установці теплиці в саду. Завдяки цьому рослини отримують приблизно однакову кількість сонячної енергії протягом всього дня.

Орієнтація зі сходу на захід використовується, якщо в теплиці вирощуються культури з різними вимогами до освітленості. Таким чином, сонячна південна і затінена північна сторони матимуть різну освітленість. Ці критерії застосовні і для пристінних теплиць.